Je slaaphouding bepaalt je hoofdkussen.

Om het meeste uit je nachtrust te halen, is een goed hoofdkussen essentieel. Maar wat is een ‘goed’ hoofdkussen? Want een kussen waar de ene gemakkelijk op indommelt, voelt voor een andere slaper misschien heel ongemakkelijk aan en kan in het slechtste geval leiden tot nek- en rugklachten.

Wanneer je je afvraagt wat voor hoofdkussen je nodig hebt, is het eerst en vooral belangrijk om te weten welk soort slaper je bent. Ben je een rug-, zij- of buikslaper? Want hoe je ook het liefst in bed ligt: je hoofd, nek en wervelkolom moeten een zo horizontaal mogelijke lijn vormen. Twijfel je over hoe je slaapt? Kies dan voor de houding waarin je meestal in slaap valt.

zijslaper-stevig-ondersteunend-kussen

Zijslaper: stevig, ondersteunend kussen

Op je zij slapen is ergonomisch gezien de beste houding. Je voorkomt lage rugpijn, maar het is wel belangrijk dat je hoofdkussen de ruimte tussen je schouder en je hoofd goed opvult. Sowieso kies je best voor een dik en stevig kussen met een hoog vulgewicht van 1000 gram of meer. Het vulgewicht bepaalt de hoogte en het volume van een kussen. Ook ergonomische kussens met extra steun zijn een goede keuze.

buikslaper-heel-dun-kussen

Buikslaper: heel dun kussen

Slapen op je buik vermindert de kans op snurken, maar is wel de minst goede positie voor je rug. Je ligt met je nek gedraaid en dat zorgt voor extra spanning op je wervels. Om die spanning zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat je kiest voor een plat en zacht hoofdkussen. Kussens met een laag vulgewicht, ongeveer tussen 400 en 600 gram, zijn ideaal. Lig je als buikslaper op een hard kussen? Dan zal je heel oncomfortabel liggen én is de kans groot dat je ’s ochtends met nekpijn wakker wordt.

rugslaper-ergonomisch-flexibel-kussen

Rugslaper: flexibel, ergonomisch kussen

Als rugslaper heb je het meeste keuze wanneer het je hoofdkussen betreft. Kussens met een medium hardheid en een gemiddeld vulgewicht tussen 600 en 1000 gram ondersteunen je ruggenwervel in zijn natuurlijke S-vorm. Ook hier kan een ergonomisch kussen met extra ondersteuning voor je nek goed van pas komen.

Bezig met laden...